7 juni 2010

Det brinner i Frölunda igen!

Det är inte kul att vara Frölundabo med dessa händelser.
Kortfattad så är det som hänt att socialkontoret på Opaltorget har bränts ned och räddningstjänst blivit attackerad när de skulle släcka anlagda bränder nästa kväll.
Kommentarerna och blogginläggen är allt från analyserande, till mer eller mindre öppet rasistiska, inte minst i kommentarsfälten syns mörkrets krafter.
Jag har kan inte acceptera de extrema uttrycken i ungdomarnas frustration men man kan förstå själva frustrationen.
I skuggan av glädjescnerna under förra veckans studentavgångar har vi en situation med rekordhög arbetslöshet bland unga, dålig procent med fullständiga avgångsbetyg från gymnasiet och försämrade möjligheter till vidareutbildning och vuxenutbildning.
Vår stad och vår regering har ansvar för den uppkomna situationen, det krävs ett oerhört hårt och målmedvetet samhällsarbete för att bryta de negativa spiralerna och byta hopplöshet mot framtidstro.
Det vi vet är att för att skapa tilltro till samhället så måste man möta människorna, på alla plan, för att de ska inkluderas i sin egen vardag. Det går inte att diskutera problemen i ett bostadsområde över de boendes huvud. Det är den viktigaste lärdomen man måste dra av den rådande situationen. Det är säkert viktigt med poliser för att skapa en tryggare boendemiljö just nu, men för att i långa loppet skapa framtidstro och tilltro till samhället måste vi inkludera alla i vårt samhällsbyggande.

GP -
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.386507-nya-brak-i-frolunda
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.386340-utbrant-vid-opaltorget
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.386156-mer-brak-i-tynnered
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.386823-dampad-stamning-i-tynnered
P4 Radio Göteborg-
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=3762093

Fler progressiva bloggar på Netroots

15 kommentarer:

 1. Fina ord men hur går vi tillväga rent praktiskt. Vad gör vi med dom som inte vill anpassa sig till samhället och inte kommer bry sig om att förbättra områden/staden/landet? Skall vi fortsätta kasta bort skattepengar på att övertyga dem om något de aldrig kommer att vilja vara en del av eller skall polis och strafflagstiftningen skärpas?

  SvaraRadera
 2. Den omedelbara situationen är görsvår att hantera men ett långsiktigt arbete kan bara bygga på att vi uppvärderar alla medborgare och löser basen för allas lika möjligheter.
  Jag är för dåligt insatt för att ha en åsikt om strängare straff men min spontana känsla är att det inte är en generell åtgärd.

  SvaraRadera
 3. Och våra politiker är fullt upptagan med att välkomna "nya svenskar"i Slottsskogen.

  SvaraRadera
 4. Man undrar ju också var föräldrarna är... det är ju ändå deras ansvar att uppfostra ungarna till goda medborgare... tycker man skulle damma av det gamla " don´t ask what the country can do for you, ask what you can do for the country" I samhället i dag ska alla bara ha utan minsta ansträngning... om man inte pluggar, lär sig språket, anstränger sig får man inga jobb så är det för ALLA, oavsett om man bor i Tynnered... Rosengård eller någon norrlänsksmåstad med hög arbetslöshet... men mej veterligt står är det inte så mycket bilbränder i kiruna, pajala, hofors etc... vad beror de på?!

  SvaraRadera
 5. Så länge vi låter drömmare fortsätta styra Sverige kommer alla förslag och åtgärder vara verkningslösa. Svensson glädjs åt "mångkulturen" tills dess att den drabbar det egna området.

  SvaraRadera
 6. "Vår stad och vår regering har ansvar för den uppkomna situationen" Aha! Jag som trodde att var och en skulle ta ansvar för sitt egna agerande. Det är alltså jag (som medborgare i Göteborg/"vår stad") och regeringen som har ansvaret. Inte de som bränner bilar eller deras föräldrar. Jag är själv arbetslös men inte fan bränner jag bilar för det.

  SvaraRadera
 7. Anonym 1 - Du har rätt, det är ett ansvar med att vara medborgare. Om man ser till den typen av orter du nämner är ungdomsproblematiken annorlunda men den är inte frånvarande.
  Anonym 2 - Att bränna bilar och byggnader har inget med kultur att göra, det är beteenden som går igen i vilken typ av etnisk miljö du än befinner dig där nivån av desperation är hög t.ex. norra England eller Los Angeles.
  Anonym 3 - Jag vill poängtera att det som sker i Tynnered inte är något som en stor del av ungdomarna där deltar i, de flesta sköter sig, så självklart finns det ett individuellt ansvar men samhället borde ha kunnat motverka detta extrema sätt att visa sin ilska mot samhället (socialkontor, räddningstjänst)

  SvaraRadera
 8. Nu är det färdigdaltat med dessa ungdomar som har som enda vilja att provocera till grövre våld som inte respekterar sina medmänniskor utan far fram som vettvillingar i kastanjeallén utan tanke på de som bor i området som inte gläds eller uppskattar allt arbete som FB och Gbg kommun lagt ner på utemiljön med iordningställandet av forbollsplaner och satsning på ungdomarna i Tynnered,nu är det hög tid för dessa ungdomars föräldrar och närstående att ta i ordentligt med dessa kriminella beteenden och en gång för alla sätta stopp! Det finns många bra ungdomar som inte uppskattas på grund av några få som ställer till elände med stenkastning mot Polis och Brandbilar vi vuxna tolererar inte detta längre vi kräver att de närmast stående dessa ligister vidtar åtgärder så att vi får en lugn och snygg stadsdel att fortsätta leva i och kanske börja umgås över kulturgränserna framöver i större utsträckning!

  SvaraRadera
 9. Jag är helt enig om att vuxenvärlden som är närmast dessa ungdomar måste bli mer aktiv.

  SvaraRadera
 10. Som man bäddar får man ligga!

  SvaraRadera
 11. Tja, vad kan man säga om att vår stad har ansvaret. Jag gissar att med det menar du "våra" politiker. Men visst ja, det är ju dina partibröder och systrar som haft makten här i stan i decennier...

  Fint jobb de har gjort!? Göteborg är förvandlat till en skrattretande (tragikomisk) blandning av Lisebergskaniner, Pariserhjul, myglande Sossar inom både politiker och tjänstemannaleden på alla nivåer och Öltält åt packet på Packhuskajen ngn gång om året...

  Själv har jag röstat rött (S) sedan 18-års åldern, men nu får det vara slut med det! Jag kan se hur min egen ekonomi förbättrats stadigt under åren Alliansen har haft makten, trots att jag är allt annat än högavlönad som (hederlig) kommunal tjänsteman. Likaledes har andra faktorer som rör mig i samhället förbättrats, med ett lysande undantag: Göteborgs Stad är inte längre min stad. Styrd av en Röd-Grön röra, som fattar beslut fullständigt utan förankring hos gemene man i staden. Biltullar, Västlänk, Nedskärningar i mängder... tillsammans med detta en synbar arrogans hos våra politiska toppar.

  Nej, i valet röstar jag borgerligt, på alla nivåer! Därefter flyttar jag från stan, till en plats där man känner sig välkommen som medborgare, inte motarbetad i vardagen av småpåvar av klassiskt S-snitt!

  Med vänlig hälsning:

  Erik J

  SvaraRadera
 12. Vår stad leds av våra politiker, men staden består av oss som bor i den tillsammans.
  Det vi (S) måste fokusera på är att jobben måste komma först, utan jobb så raseras så mycket som ska betalas med skattemedel, den borgerliga regeringen har inte gjort det lättare för kommunerna att finansiera sina verksamheter.
  Lycka till med att hitta din plats, jag stannar här för att försöka göra min del för att Göteborg ska bli den platsen.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår och accepterar din övertygelse. Men som du förstår har S tappat allt mitt förtroende. Och jag är inte ensam... så valet kommer säkert att bli ett uppvaknande!

  Och det är inte lite förmätet av dig/er att påstå att er förmyndarpolitik, där ni ständigt leker Bror Duktig och skall tala om för oss alla hur man skall leva sitt liv, leder till en trevlig plats att bo på...

  Och innan ni snackar om att jobben behöver komma först, betänk då att majoriteten av alla arbetstillfällen i Sverige genereras av små- och medelstora företag. En kategori vars ägare och ledningar ni gör ert bästa på riksplanet och lokalt för att avskräcka från företagande, med allt högre marginalskatter och så vidare. Lär inte bli fler jobb av det...

  Nej, S/V/MP´s framtida och nuvarande extrema högskattepolitik kommer att leda oss in i djup kris, inte ut ur den, som Alliansen gjort. Och på vilket sätt, förresten, har de sistnämndas politik försvårat för oss inom kommunsektorn att finansiera vår verksamhet? Inte alls!

  Så, jag drar! Och vinner ni Riksdagsvalet, drar jag från landet, inte bara till en annan stad! Inte så dramatiskt som det låter, på långa vägar. Men borde vara tankeväckande...

  Med vänlig hälsning:

  Erik J

  SvaraRadera
 14. Erik, jag tycker ärligt att den socialdemokratiska politiken är en politik för att så många som möjligt ska kunna välja sina vägar och kunna välja om. Det är frihet för mig.
  Alliansen har misslyckats med jobben, hur man än vrider på det så är det ett faktum, inte minst för de ca 30 procent ungdomar som är arbetslösa Jobben först är det enda sättet att försvara en generell välfärd.

  SvaraRadera