1 juni 2010

Allt som behöver sägas har sagts - av Palme

Olof Palme 1965
"Det är en illusion att tro att man kan möta krav på social rättvisa med våld och militära maktmedel...Att förena fred och frigörelse är ett stort dilemma i dagens värld. Den uppgiften löser man inte med enkla slagord eller med spelteoretiska övningar under objektivitetens täckmantel. Det krävs förnuft men också moraliska värderingar som grund för handlandet."
Det är inte särskilt nyttigt för den radikala tarmen att höra Carl Bildt först fördöma Israels handlande för att i nästa mening säga att nu behövs en oberoende utredning, utredningshotet kommer säkerligen att skrämma in Israel i pacifismens fålla!?
Jag vill höra världens politiker säga att vi måste ställa ansvariga inför rätta. Att Israel i samarbete med det internationella samfundet måste förbättra levnadsförhållandena för de boende i Gaza.  
Vi ska inte blunda för de fel som Hamas gör och vi måste påverka dem i fredlig, demokratisk och jämställd riktning och vi måste minnas att;
Våld föder våld.
Misär föder revolutioner.
Ojämlikhet föder avund och minskar tilliten.
Vi måste också lyfta blicken för att se hur vi ska bemöta sociala orättvisor som orsakas av religiösa motsättningar eller korruption på andra platser på jorden. En offensiv svensk utrikespolitik och biståndspolitik gör inte mycket skillnad i sig men då kan andra göra som vi gör istället för att göra som vi säger.
För att ta ytterligare steg bör arbetet med att hitta medel för att förbättra ekonomierna i U-länderna intensifieras, det är grundläggande för att kunna ha en trovärdighet i dessa frågor. Om vi nöjer oss med plakatpolitik och inte försöker hitta vägar för att stimulera stabilitet och utveckling i vår omvärld så är vi varken förnuftiga eller moraliska.
Den amerikanska komikern Roseanne Barr utryckte det på ett ganska tydligt sätt. - Hälften av jordens befolkning svälter, den andra halvan försöker banta.

Fler progressiva bloggar på Netroots

1 kommentar:

  1. Palme i all ära men det är yesterdays news.
    Nu gäller det att se framåt.
    Ett S utan Mona Sahlin.

    SvaraRadera