15 april 2010

Vilka förutsättningar får de unga?

Såg på "Debatt"  i SVT för första gången på många år. Belinda Olsson var en positiv överraskning men det är svårt att lösa ungdomsbrottsligheten på en halvtimma med 1000 olika viljor i Studion. Miljöpartiets representant Mehmet Kaplan impade dock, till skillnad från en stressad justitieminister, rödgrönt regerar (snart).
Eftersom grunden för brottsligheten idag lades i den förra ekonomiska krisen, det är de som växte upp i efterdyningarna av den som är dagens unga kriminella, så är det oerhört viktigt att stötta våra kommuner i alla möjliga åtgärder för att bekämpa det sociala utanförskapet, segregation och engagemangsbrist. Som någon sa i programmet, det går inte att lämna problemet till polis och politiker, hela samhällsapparaten måste engagera sig från föräldrar till näringsliv.
Det gäller förstås också att inte bara prata utan faktiskt hitta vägar att nå de som är på gränsen till kriminalitet, det finns nog lika många sådana vägar som det finns människor. Det viktiga är väl att nå ut innan man redan är inne i kriminella vanor och att minska anledningarna till att bli kriminell genom att förbättra förutsättningarna och öka självkänslan i de områden där organiserad kriminalitet förekommer.
Också imponerad av att de lyckats få ner så mycket folk från Stockholm en dag som idag, debatten fortsatte säkert på ståplats i X2000 på vägen tillbaks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar